Sporočila za javnost

Ljubljana, 18. oktober 2012

Festival Ljubljana med 14. in 21. oktobrom gosti 5. Atelje za mlade direktorje festivalov, katerega organizator je Evropsko združenje festivalov EFA. 32 udeležencem iz 21 držav predavajo in z njimi razpravljajo inovativni, izkušeni, priznani direktorji festivalov iz Evrope in Avstralije. 
Na današnji novinarski konferenci, ki je bila v Viteški dvorani, smo govorilI o Ateljeju, 60-letnici EFA ter predstavili peto knjigo iz serije EFA BOOKS –  Inside/Insight Festivals. 9 Festival Directors – 9 Stories ter monografijo in DVD o 60-letnici EFA.

Več si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost, 18. 10. 2012

 


 

Ljubljana, 13. september 2012
Danes je bila v Viteški dvorani v Križankah novinarska konferenca ob zaključku Ljubljana Festivala 2012.
Jubilejni Ljubljana Festival 2012  se končuje danes zvečer z razprodano Medejo v režiji Tomaža Pandurja. V skoraj treh mesecih in pol se je zvrstilo okrog 90 različnih prireditev, ki jih je videlo približno 50.000 obiskovalcev. Na 60. ljubljanskem poletnem festivalu, ki je stal 2.200.000 evrov, je sodelovalo prek 3000 umetnikov iz 50 držav. Festival Ljubljana pa ne odhaja na dopust. V prihodnjih mesecih pripravlja Atelje za mlade direktorje festivalov in 20. izvedbo Mladih virtuozov, razpisal pa je tudi natečaja za skladbi, ki bosta izvedeni v okviru 27. Slovenskih glasbenih dnevov oziroma v okviru projekta MusMA. 

Ljubljana, 13. september 2012

Danes je bila v Viteški dvorani v Križankah novinarska konferenca ob zaključku Ljubljana Festivala 2012.

Jubilejni Ljubljana Festival 2012  se končuje danes zvečer z razprodano Medejo v režiji Tomaža Pandurja. V skoraj treh mesecih in pol se je zvrstilo okrog 90 različnih prireditev, ki jih je videlo približno 50.000 obiskovalcev. Na 60. ljubljanskem poletnem festivalu, ki je stal 2.200.000 evrov, je sodelovalo prek 3000 umetnikov iz 50 držav. Festival Ljubljana pa ne odhaja na dopust. V prihodnjih mesecih pripravlja Atelje za mlade direktorje festivalov in 20. izvedbo Mladih virtuozov, razpisal pa je tudi natečaja za skladbi, ki bosta izvedeni v okviru 27. Slovenskih glasbenih dnevov oziroma v okviru projekta MusMA. 

Več si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost, 13. 9. 2012


Ljubljana, 6. september 2012

Danes je bila na Pergoli v Križankah novinarska konferenca za zadnja dva dogodka, pod katera sta se podpisala sicer v Sloveniji živeča, a mednarodno priznana umetnika. 6. septembra na odru Križank gostujeta koreograf Edward Clug in SNG Maribor z baletnim večerom Hommage à Stravinsky. 11., 12. in 13. septembra pa bo Križanke obiskala Medeja Tomaža Pandurja, v kateri nastopa igralski ansambel HNK v Zagrebu z gosti. 

Več si lahko preberete s klikom na spodnjo povezavo.

Novinarska konferenca september


 

Ljubljana, 21. avgusta 2012

Danes je bila na Pergoli v Križankah novinarska konferenca za prihodnje prireditve Ljubljana Festivala 2012. Po včerajšnji, med občinstvom odlično sprejeti, premieri bo vse do sobote, 25.8. v Križankah vsak večer ob 20.30 navduševal muzikal...

Jesus Christ Superstar. Tudi v naslednjem tednu nas čaka glasbena poslastica – moči bodo združili sopranistka Inva Mula, baritonist Leo Nucci, dirigent Ivan Repušić in Orkester Slovenske filharmonije na Koncertu opernih arij. V torek, 28.8. ob 20.30 pa bo v Križankah že 21. v sklopu Festivala Ljubljana nastopil Vlado Kreslin, tokrat s skupino Balkan Boys.

Predstavili smo tudi projekt Sono mobile (5.9.), posvečen Johnu Cageu in Alexandru Calderju.

Novinarska konferenca avgust


Ljubljana, 18. julija 2012

Ljubljana Festival 2012 jutri 19. julija, gosti slovito baletno skupino Béjart Ballet iz Lozane. Na odru Križank bo predstavila tri balete, med drugim Posvetitev pomladi, s katerim je leta 1959 ustanovitelj in koreograf skupine Maurice Béjart zaslovel.

Na današnji novinarski konferenci sta se nam pridružila sedanji umetniški vodja skupine Béjart Ballet Gil Roman in sloviti argentinski dirigent Luis Gorelik. Več si lahko preberite v sporočilu za javnost.

Novinarska konferenca Bejart Ballet

 


Ljubljana, 13. julija 2012

Danes smo odprli razstavo del udeležencev že XV. mednarodne likovne kolonije. Ob 12. uri se nam je v Viteški dvorani, poleg selektorja kolonije Toma Vrana ter direktorja in umetniškega vodje Festivala Ljubljana Darka Brleka, ki sta odprla razstavo, pridružilo mnogo ljubiteljev slikarske umetnosti. Tonsko spremljavo in glasbeno predstavitev udeležencev je mojstrsko pripravil Lado Jakša.

Pol ure pred uradnim odprtjem razstave likovne kolonije pa smo odprli še razstavo mladih umetnikov na Peklenskem dvorišču. Festival Ljubljana je namreč letos prvič gostil mlade likovne navdušence na delavnici Festivalska paleta. Svoje izdelke so udeleženci pripravili pod mentorstvom priznanih slovenskih umetnikov. Zasluge za organizacijo delavnic gredo Veroniki Brvar in Maji Stojanov s Festivala Ljubljana.

 


 Ljubljana, 3. julija 2012

 Danes je bila novinarska konferenca o prihajajočih koncertih v okviru projekta MIO in že XV. Mednarodni likovni koloniji, ki se pričenja v nedeljo, 8. julija, v petek, 13. julija, pa bo ob 11. uri v Viteški dvorani Križank odprtje razstave udeležencev kolonije z multivizijo Lada Jakše. Na novinarski konferenci smo gostili selektorja in idejnega očeta kolonije Toma Vrana.

Z mojstrskimi tečaji pa se 12. junija pričenja evropski izobraževalno-glasbeni projekt MIO2012, ki združuje dve področji: Orkestrsko akademijo z Mednarodnim orkestrom Maribor 2012 in Akademijo Branimir Slokar – mojstrski tečaji za orkestrske instrumente, za usposabljanje koncertnega mojstra in orkestrsko dirigiranje. Otvoritveni koncert bo v nedeljo, 15. julija, ob 20.00 v Slovenski filharmoniji. Do 1. avgusta pa se bo v okviru Ljubljana Festivala 2012 zvrstilo lepo število koncertov s 350 glasbeniki iz 36 držav. Projekt MIO so na novinarski konferenci predstavili  Živa Ploj Peršuh, umetniški vodja projekta MIO2012 in dirigentka, Tomo Peršuh, direktor Zavoda Delavnica Maribor in  Aleš Šteger, producent sklopa Terminal 12, EPK Maribor 2012.

Več o projektu MIO in Likovni koloniji si lahko preberete v priponkah. 

Mednarodni orkester MIO2012

Ljubljana Festival MIO2012

Ljubljana Festival MIO2012 Branimir Slokar


Ljubljana, 3. julija 2012

2. julija, ob 19. uri je v Viteški dvorani v Križankah potekala slavnostna otvoritev razstave portretov svetovno znanih skladateljev klasične glasbe, ki so se soočali z duševnimi motnjami in njihovimi zapleti. Otvoritve so se udeležili tudi minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak, župan MO Ljubljana Zoran Janković ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Za vse ljubitelje klasične glasbe in tiste, ki jih zanima, kateri svetovno znani klasični skladatelji so se soočali z duševnimi motnjami, bo razstava na ogled vse tja do 10. julija.

Več si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Otvoritev razstave v Križankah

 


Ljubljana, 28. junija 2012

Po odmevnem in uspešnem pričetku Ljubljana Festival 2012 vstopa v julij s pestrim programom, ki odraža njegovo usmeritev: podpirati domačo produkcijo in v Ljubljano pripeljati sloveča umetniška imena.

Tako bodo v dneh med 2. in 10. julijem na programu Ljubljana Festivala 2012: plesna predstava ComPASSiON koreografke Kjare Starič, koncert violinista Vadima Repina z Orkestrom Slovenske filharmonije, večer filmske glasbe s pianistom, skladateljem, dirigentom, režiserjem, scenaristom Michaelom Nymanom in njegovo skupino, muzikal Mestnega gledališča ljubljanskega Čarovnice iz Eastwicka, ki bo obeležil tako 60-letnico MGL kot Festivala Ljubljana, in baročna opera Orfej, ki nastaja v produkciji treh umetniških akademij. Pričela se bo tudi mednarodna likovna kolonija, potekali bosta dve delavnici za otroke in mladino.

Več o današnji novinarski konferenci si lahko preberite v pripetem sporočilu na javnost.

  Sporočilo za javnost


 

Ljubljana, 19. junija 2012

Festival Ljubljana letos obeležuje 60-letnico poletnega festivala v prestolnici. Ob jubileju je pripravil bogat program, ki ga 20. junija pričenjajo Dunajski filharmoniki z dirigentom sirom Simonom Rattlom,  med 11. in 13. septembrom pa zaključuje Tomaž Pandur z Medejo. Na današnji novinarski konferenci na Peklenskem dvorišču v Križankah je Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, tudi podpisal listine o partnerskem sodelovanju s petimi slovenskimi ustanovami.

Več o današnji novinarski konferenci in zgodovini Festivala Ljubljana si lahko preberite v pripetem sporočilu na javnost.

 

  Sporočilo za javnost

  Sporočilo za javnost

Preberite si govor Darka Brleka, direktorja in umetniškega vodjo Festivala Ljubljana in predsednika Evropskega združenja festivalov (EFA) ob praznovanju 60-letnice EFE.

  Sporočilo za javnost


 

Ljubljana, 5. junija 2012

Spoštovani,
pošiljamo vam sporočilo za javnost z današnje novinarsko konferenco v Mestni hiši v Ljubljani, na kateri je dr. Uroš Grilc, vodja Oddelka za kulturo MU MOL, predstavil festival Junij v Ljubljani.
Mestna občina Ljubljana, javni zavod Turizem Ljubljana in javni zavod Festival Ljubljana bodo s tem festivalom, ki bo letos izveden že četrtič, najširšemu krogu obiskovalcev ponovno ponudili vrhunska umetniška doživetja, povezana z baletom, gledališčem in glasbo. »Junij v Ljubljani« se bo letošnje leto prvič odvijal na prenovljenem Kongresnem trgu. Gre za edinstven dogodek, kjer imajo obiskovalci možnost vpogleda v aktualno umetniško produkcijo in s katerim se vrhunska ustvarjalnost predstavi tudi občinstvu, ki ne zahaja redno v kulturne hrame. »Junij v Ljubljani« je največja kulturna prireditev v Ljubljani na prostem in je postal zaščitni znak kulturne ponudbe Ljubljane.

Vljudno vabljeni vsak večer (razen v primeru dežja) od 8. junija dalje na Kongresni trg.

Več v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost

Sporočilo za javnost


 

Ljubljana, 31. maja 2012

Evropsko združenje festivalov (EFA) je praznovalo svojo 60. obletnico z jubilejno gala prireditvijo od 23. do 25. maja 2012 v Bergenu na Norveškem. Razpravo je krojilo 180 udeležencev iz 46 držav in regij sveta, predstavniki sestrskih festivalskih mrež iz Afrike, Azije in arabske regije, alumni Ateljeja za mlade direktorje festivalov in politiki na ravni EU ter na nacionalnih in lokalnih ravneh. Združenje je ob jubileju izdalo publikacijo in predvajalo prvi film z naslovom „60 let pozneje: festivali in svet“ ter sprejelo pet novih članov. Na srečanju je bilo veliko slavnostnih poudarkov, vključno z umetniškim sklepnim nastopom skupine Carte Blanche. Darko Brlek, predsednik EFE ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, je ob tej priložnosti dejal: „Jubilejna publikacija skupaj s filmom tvori mozaik Evropskega združenja festivalov v 60-letni zgodovini v Evropi in seveda 60 let festivalov kot platform za umetniško ustvarjanje in družbeno delovanje, ki je globoko zakoreninjeno v družbi.“


Več v sporočilu za javnost.

  Sporočilo za javnost

 


 

Ljubljana, 30. maja 2012

V sredo, 30. maja se je na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli zgodila fotografska razstava Alenke Slavinec: Plečnikova simfonija Križank – 60 let Festivala Ljubljana. 120 fotografij Alenke Slavinec pripoveduje zgodbo, posvečeno visoki obletnici Festivala Ljubljana in 140. obletnici rojstva Jožeta Plečnika, čigar zadnje veliko delo so bile Križanke, eden glavnih protagonistov Slavinčevih fotografij. Če ste otvoritev zamudili, bo razstava na ogled vse do 3. septembra 2012.


Več v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost


 

Ljubljana, 19. aprila 2012

Dunajski filharmoniki z dirigentom sirom Simonom Rattlom, violinist Vadim Repin, skladatelj in pianist Michael Nyman, Béjart Ballet iz Lozane, sopranistka Inva Mula in baritonist Leo Nucci, orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga z Valerijem Gergijevim, Edward Clug in Tomaž Pandur, pa Poletna noč na Kongresnem trgu, Atelje 212 z Gospodo Glembajevi in odličnim Borisom Cavazzo, krstna izvedba opernega dela Janija Goloba, muzikala Čarovnice iz Eastwicka in Jesus Christ Superstar ter opera Črne maske. Najstarejši in najpomembnejši festival v Sloveniji s svojo ustanoviteljico Mestno občino Ljubljana in ob podpori zvestih sponzorjev svojih častitljivih 60 let praznuje z bogatim programom in velikimi imeni. Pripravil je okrog 80 prireditev, na katerih bo nastopilo približno 3000 umetnikov iz najmanj 30 držav.


Več v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost