Dejavnost

Festival Ljubljana

Festival Ljubljana v Sloveniji v poletnih mesecih uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo kot ambasador visoke kulturne ponudbe, v redni sezoni pa poleg številnih komornih koncertov osrednjo pozornost namenja mladim talentom, izobraževalni dejavnosti in raziskovanju glasbe, glasbenih fenomenov in glasbene dediščine v Sloveniji in na tujem. Ljubljanski poletni festival želi z raznolikim programom slovenskemu občinstvu predstaviti ustvarjalce in njihova dela, ki so v tem trenutku v samem svetovnem vrhu, hkrati pa s svojim programom privabiti v Ljubljano tudi čim več tujih obiskovalcev.

Festival Ljubljana vsako leto prireja kulturne dogodke na visoki umetniški ravni. V letu 2012 smo, pod krovno znamko Festival Ljubljana 2012, v poletnih mesecih izvedli jubilejni, 60. festival v okviru katerega so se zvrstile številne izvrstne operne in baletne predstave, simfonični in komorni koncerti, muzikal in mnogo več. Hkrati pa Festival Ljubljana skozi vse leto sodeluje tudi pri pripravi številnih drugih prireditev, ki pomembno prispevajo h kulturni podobi prestolnice.

Med njimi moramo omeniti Slovenske glasbene dni, enotedenski festival sodobne glasbe, ki se ozira tako v slovensko glasbeno poustvarjalnost, kakor tudi skrbi za izvajanje novih, predvsem slovenskih skladb. Prirejamo jih pozno spomladi, delijo pa se na koncertni in simpozijski del, v okviru slednjega se vsako leto ob novi temi zberejo priznani muzikologi iz vse Evrope. Slovenske glasbene dni popestrijo spremljevalne prireditve, kot so okrogle mize, razstave, predstavitve knjig in podobno. Izpostaviti velja tudi glasbeno delavnico za otroke, namenjeno otrokom glasbenih šol ter pedagogom s Pedagoške univerze v Ljubljani. Prizadevali si bomo, da bi ustvarjalna delavnica postala tradicionalna ter, da bi jo vsako leto vodil drug skladatelj.

Festival Ljubljana svojo redno dejavnost namenja tudi odkrivanju mladih slovenskih glasbenih talentov, zato že vrsto let pripravlja glasbeni cikel Mladi virtuozi, s katerim želi širši javnosti predstaviti največje slovenske glasbene talente, večinoma zmagovalce Državnega tekmovanja mladih glasbenikov. Koncerti so pripravljeni v sodelovanju z RTV Slovenija, tako da je večina tudi posnetih, kar je še posebej pomembno za uveljavitev mladih umetnikov. V koncertni sezoni 2009 / 2010 je razširil svojo dejavnost in ponudil priložnost soočanja vrhunskih glasbenih dosežkov domačih izvajalcev s tujimi. Ciklus sedmih koncertov Mladi virtuozi je postal mednaroden, možnost koncertiranja so dobili mladi, izjemno nadarjeni interpreti, nagrajenci mednarodnih tekmovanj.

Praznično božično-novoletno vzdušje pričarajo decembrski koncerti mladih učencev glasbenih šol v Viteški dvorani Križank.

Že vrsto let program poletnega festivala bogati tudi Mednarodna likovna kolonija, na kateri se vsako leto v plemenitem okolju Plečnikovih Križank zberejo domači in tuji likovni umetniki. Slikarji zajemajo iz arhitekturnega izročila Jožeta Plečnika in iz umetniških dogodkov najrazličnejših zvrsti, ki jih v tistih dneh ponuja festival.

Festival Ljubljana je član ugledne mednarodne organizacije Evropskega združenja festivalov s sedežem v Gentu v Belgiji, ki združuje več kot 100 festivalov in 13 državnih festivalskih združenj. Festival Ljubljana je član te organizacije že od leta 1977, direktor Festivala Darko Brlek pa zaseda položaj predsednika Združenja.

Festival Ljubljana je dobitnik dveh izjemnih priznanj. Nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan ga je 6. novembra 2002 za petdesetletne zasluge pri predstavljanju domače in tuje umetniške dejavnosti nagradil s častnim znakom svobode Republike Slovenije. Gospodarska zbornica Slovenije pa je Festivalu Ljubljana v okviru nagrade Feniks za projekt leta 2010 podelila veliko priznanje kot naročniku nagrajenega projekta; agencija Pristop je namreč za tržno-komunikacijsko podporo Festivalu Ljubljana prejela prvo nagrado GZS kipec Feniks.