Predsednik države in župan podprla Atelje

Edinstveni mednarodni projekt Atelje za mlade direktorje festivalov se bo pričel v nedeljo, 14. oktobra, na Ljubljanskem gradu. Udeležence iz skoraj 30 držav bo pozdravil  Zoran Janković, župan MOL. Svojo podporo projektu, pomembnem tako za slovensko prestolnico kot državo, je izkazal tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, ki bo udeležence Ateljeja pozdravil na zaključni slovesnosti v soboto, 20. oktobra, v Mestni hiši. 
Peti Atelje za mlade direktorje festivalov med 14. in 21. oktobrom gosti Festival Ljubljana, udeležuje pa se ga 31 obetavnih in nadarjenih umetniških direktorjev iz 21 držav (pretežno evropskih, pa tudi iz Egipta,  Palestine, Združenih arabskih emiratov, Avstralije). Tokratni predavatelji in mentorji so inovativni, izkušeni, priznani direktorji festivalov: Robyn Archer (kreativna direktorica festivala Stoletje Canberre 2013, umetniški vodja festivala Svetloba v zimskem Melbournu), Hugo De Greef (generalni koordinator Ateljeja, pobudnik festivalov in generalni direktor Brugesa, Evropske prestolnice kulture 2002), Bernard Faivre d’Arcier (predsednik Plesnega bienala v Lyonu, nekdanji direktor Avignonskega festivala), Nele Hertling (podpredsednica Akademije za umetnost v Berlinu), Michał Merczyński (direktor Festivala Malta v Poznanju), Jonathan Mills (direktor festivala in predsednik Mednarodnega festivala v Edinburgu), Gerard Mortier (generalni direktor gledališča Real v Madridu, nekdanji direktor Salzburških slavnostnih iger, nekdanji direktor Ruhrškega trienala) in Fruzsina Szép (programska direktorica Festivala v Szigetu (Madžarska). Gostujoča predavatelja sta Darko Brlek (direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, predsednik EFA) in Graham Sheffield (direktor Britanskega sveta umetnosti v Londonu, nekdanji umetniški vodja Kulturnega središča Barbican v Londonu). Na Ateljeju bo prisotna tudi Kathrin Deventer, generalna sekretarka EFA, združenja 111 festivalov, nacionalnih festivalskih združenj in kulturnih mrež iz 43 držav. 
Atelje za mlade direktorje festivalov je EFA lansirala leta 2006 v Görlitzu v Nemčiji, nato je gostoval v Varni v Bolgariji (2009), Singapurju (2011) in Izmirju v Turčiji (2011). 

V oktobru je Festival Ljubljana gostil peti Atelje za mlade direktorje festivalov. Edinstveni mednarodni projekt, ki je potekal v sodelovanju z Evropskim združenjem feativalov EFA, se je pričel v nedeljo, 14. oktobra na Ljubljanskem gradu, ko je udeležence pozdravil Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Svojo podporo projektu, pomembnem tako za slovensko prestolnico kot državo, je izkazal tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je udeležence Ateljeja pozdravil na zaključni slovesnosti v soboto, 20. oktobra, v Mestni hiši. Predsednik države je udeležencem Ateljeja namenil dolg pozdravni govor, se z njimi fotografiral in prisluhnil zanimivemu predavanju enega največjih sodobnih intelektualcev Gerarda Mortierja. 
 
Ateljeja se je udeležilo 31 obetavnih in nadarjenih umetniških direktorjev iz 21 držav; pretežno evropskih, pa tudi iz Egipta, Palestine, Združenih arabskih emiratov, Avstralije. Predavatelji in mentorji so bili inovativni, izkušeni, priznani direktorji festivalov: Robyn Archer (kreativna direktorica festivala Stoletje Canberre 2013, umetniški vodja festivala Svetloba v zimskem Melbournu), Hugo De Greef (generalni koordinator Ateljeja, pobudnik festivalov in generalni direktor Brugesa, Evropske prestolnice kulture 2002), Bernard Faivre d’Arcier (predsednik Plesnega bienala v Lyonu, nekdanji direktor Avignonskega festivala), Nele Hertling (podpredsednica Akademije za umetnost v Berlinu), Michał Merczyński (direktor Festivala Malta v Poznanju), Jonathan Mills (direktor festivala in predsednik Mednarodnega festivala v Edinburgu), Gerard Mortier (generalni direktor gledališča Real v Madridu, nekdanji direktor Salzburških slavnostnih iger, nekdanji direktor Ruhrškega trienala) in Fruzsina Szép (programska direktorica Festivala v Szigetu (Madžarska).

Gostujoča predavatelja sta bila Darko Brlek (direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, predsednik EFA) in Graham Sheffield (direktor Britanskega sveta umetnosti v Londonu, nekdanji umetniški vodja Kulturnega središča Barbican v Londonu). Na Ateljeju je bila prisotna tudi Kathrin Deventer, generalna sekretarka EFA, združenja 111 festivalov, nacionalnih festivalskih združenj in kulturnih mrež iz 43 držav.
 
Atelje za mlade direktorje festivalov je EFA lansirala leta 2006 v Görlitzu v Nemčiji, nato je gostoval v Varni v Bolgariji (2009), Singapurju (2011) in Izmirju v Turčiji (2011).
 
Združenje EFA, ki (tako kot Festival Ljubljana) letos obeležuje svojo 60-letnico, je ob tej priložnosti izdalo knjigo iz serije EFA BOOKS: Inside/Insight Festivals. 9 Festival Directors – 9 Stories ter monografijo in DVD. Material smo predstavili in distribuirali tudi na novinarski konferenci, ki je 18. oktobra v okviru Ateljeja v Ljubljani potekala v Viteški dvorani Križank.

Fotografije in več informacij o predstavnikih in udeležencih so na voljo na naslovu www.atelierforyoungfestivalmanagers.eu in na http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151273210820428.515002.397665330427&type=1